Donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice

V torek, 21.9. 2021 je v organizaciji Župnije Koper s sodelovanjem Mestne občine Koper in Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje v prostorih Pretorske palače v Kopru potekala donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice, ki so se je udeležili dosedanji donatorji in podporniki.

Projekt so predstavili stolni župnik dr. Primož Krečič, predsednik Komisije za orgle pri Škofiji Koper Martin Šuštar in član projektne skupine David Tomovski. V imenu Mestne občine Koper je o sodelovanju občine spregovorila podžupanja Jasna Softić, v imenu Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje pa je vodja Sektorja za promocijo Slovenije ga. Tanja Glogovčan Belančić predstavila vlogo Orgel koprske stolnice kot promotorja Slovenije.

Ga. Veronika Novak, asistentka veleposlanika Švice za področji gospodarstva in politike ter za komunikacijo s Svetim sedežem je poudarila pomen nove vezi med državama. G. Mišo Frelih, dolgoletni hišni organist Cankarjevega doma in Frančiškanske cerkve Marijinega Vnebovzetja v Ljubljani je orisal potencial instrumenta in povlekel vzporednice s postavitvijo orgel v Cankarjevem domu leta 1982. Številni donatorji so spregovorili o razlogih za podporo.

Član projektne skupine Miran Bordon je ob zaključku donatorske konference predstavil številne možnosti za udeležbo donatorjev, sponzorjev in pokroviteljev ter mecenov tako v finančni udeležbi ob zaključku investicije postavitve povskega kora in orgel kot ob pričetku rabe orgel.

Donatorji lahko projekt podprejo:

  • z uporabo spletne donatorske platforme
  • preko sheme botrstva
  • s pokroviteljstvom koncertov inavguracijskega festivala
  • z donatorstvom za stroške letnega vzdrževanja orgel
  • s podporo dejavnosti organiziranja festivalov, poletnih mojstrskih tečajev, koncertov in tekmovanj
  • s štipendiranjem organistov

Leave a Comment