Inavguracijski festival – orgelski koncert, Tomaž Sevšek

Organist in čembalist Tomaž Sevšek se kot koncertni solist in komorni glasbenik posveča glasbi od pozne renesanse do glasbene avantgarde.

Redno nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom znanih dirigentov, kot so Ari Rasilainen, George Pehlivanian, Pavel Kogan, Hartmut Haenchen, Marko Letonja, Grete Pedersen in drugi. Koncertiral je na več znanih zgodovinskih orglah, tudi na najstarejših orglah na svetu v Sionu (Švica), Schnitgerjevih orglah v Weenerju (Nemčija) ter renesančnih orglah v Valvasonu in Mantovi (Italija). Veliko se ukvarja s klavikordom in pozabljenim glasbilom, francoskim umetniškim harmonijem (harmonium d’art).

Kot soustanovitelj ansambla za staro glasbo Musica cubicularis je nastopal z vodilnimi tujimi specialisti, kot so María Cristina Kiehr, Manfredo Kraemer, William Dongois, Bojan Čičić in Edoardo Torbianelli na festivalih stare glasbe v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Španiji, na Hrvaškem in na Češkem. Sodeloval je v mnogih mednarodnih projektih s priznanimi vsestranskimi umetniki, kot so mandolinist Avi Avital, violinist Richard Tognetti, jazz saksofonist Vasko Atanasovski in virtuoz na egipčanski lutnji (oud) Joseph Tawadros.

Glasbe se je začel učiti v Velenju. Tam so ga med drugim poučevali Danica Pirečnik, Ema Zapušek, Jožica Grebenšek in Aci Bertoncelj. Na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu je študiral orgle pri priznanem strokovnjaku za sodobno glasbo Zsigmondu Szathmáryu in čembalo pri Robertu Hillu, eni najbolj navdihujočih glasbenih osebnosti na področju stare glasbe. Študiral je tudi pri Davidu Higgsu in Arthurju Haasu na Eastmanovi šoli za glasbo v Rochestru (ZDA).

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani mu je leta 2014 podelila naziv docenta. Poučuje orgle na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik in čembalo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Je aktiven organizator glasbenega življenja. Več let je bil strokovni tajnik Tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) in predsednik Slovenskega orgelskega društva. Soustanovil je zavod za umetniško poustvarjanje in izobraževanje na področju stare glasbe Harmonia Antiqua Labacensis.

Njegovo zanimanje do manj znane in v današnjem glasbenem življenju preslišane glasbe izpričujejo koncertni sporedi, kot so Orgelska glasba Pariza v letih do druge svetovne vojne, Romantični Bach – glasba Johanna Sebastiana Bacha v orgelskih priredbah nemških skladateljev pozne romantike in Richard Wagner v priredbah za klavir in harmonij Sigfrida Karg-Elerta.

Intenzivno se posveča sodobni glasbi. Za njim so mnoge prve izvedbe in snemanja del znanih skladateljev, kot so Lojze Lebič (roj. 1934), Zsigmond Szathmáry (roj. 1939), Uroš Rojko (roj. 1954) in Vito Žuraj (roj. 1979). Leta 2019 je s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Stevena Loya za Radio Slovenija posnel skladbo SpojStrun za ozvočeni čembalo in godala Uroša Rojka.


		Immagine Inavguracijski festival - orgelski koncert, Tomaž Sevšek

Program koncerta:

Primož Ramovš (1921–1999) – Fanfara (1955)

Johann Sebastian Bach (1685–1750) – Toccata, adagio in fuga v C-duru BWV 564

Olivier Messiaen (1908–1992) – Prikazanje večne cerkve (1932)

Jehan Alain (1911–1940) – Variacije na temo Clémenta Jannequina (1937)

Jehan Alain (1911–1940) – Litanije (1937)

Blaž Arnič (1901–1970) – Koncertni preludij (1931)

Olivier Messiaen – Simfonični meditaciji iz cikla Vnebohod (1933–34)

II. Spokojne aleluje duše, ki hrepeni po nebesih

»Prosimo te, o Bog, da bi tudi mi v duhu prebivali v nebesih.«

(Iz maše za dan vnebohoda)

III. Izbruhi veselja duše pred Kristusovo slavo, ki je tudi njena

»Zahvaljujmo se Bogu Očetu, ki nas je naredil vredne za delež svetih v luči.

Skupaj s Kristusom nas je obudil in nas posadil v nebesa, v Kristusu Jezusu.«

(Kol 12,1; Ef 2,5–6)

Donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice

V torek, 21.9. 2021 je v organizaciji Župnije Koper s sodelovanjem Mestne občine Koper in Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje v prostorih Pretorske palače v Kopru potekala donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice, ki so se je udeležili dosedanji donatorji in podporniki.

Projekt so predstavili stolni župnik dr. Primož Krečič, predsednik Komisije za orgle pri Škofiji Koper Martin Šuštar in član projektne skupine David Tomovski. V imenu Mestne občine Koper je o sodelovanju občine spregovorila podžupanja Jasna Softić, v imenu Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje pa je vodja Sektorja za promocijo Slovenije ga. Tanja Glogovčan Belančić predstavila vlogo Orgel koprske stolnice kot promotorja Slovenije.

Ga. Veronika Novak, asistentka veleposlanika Švice za področji gospodarstva in politike ter za komunikacijo s Svetim sedežem je poudarila pomen nove vezi med državama. G. Mišo Frelih, dolgoletni hišni organist Cankarjevega doma in Frančiškanske cerkve Marijinega Vnebovzetja v Ljubljani je orisal potencial instrumenta in povlekel vzporednice s postavitvijo orgel v Cankarjevem domu leta 1982. Številni donatorji so spregovorili o razlogih za podporo.

Član projektne skupine Miran Bordon je ob zaključku donatorske konference predstavil številne možnosti za udeležbo donatorjev, sponzorjev in pokroviteljev ter mecenov tako v finančni udeležbi ob zaključku investicije postavitve povskega kora in orgel kot ob pričetku rabe orgel.

Donatorji lahko projekt podprejo:

  • z uporabo spletne donatorske platforme
  • preko sheme botrstva
  • s pokroviteljstvom koncertov inavguracijskega festivala
  • z donatorstvom za stroške letnega vzdrževanja orgel
  • s podporo dejavnosti organiziranja festivalov, poletnih mojstrskih tečajev, koncertov in tekmovanj
  • s štipendiranjem organistov

Novinarska konferenca, IFeelSlovenia

V sredo, 26. 5. 2021 je potekala novinarska konferenca ob pričetku zaključne faze postavitve Orgel koprske stolnice.

Na konferenci je uvodoma spregovoril Dr. Hans-Peter Fricker, nekdanji predsednik Fundacije Kongresne hiše Zürich. Opisal je ključne dogodke, ki so pripeljali do selitve orgel v Koper. Ambrož Čopi, umetniški vodja festivala Aegis Carminis je predstavil rezultate natečaja za nove zborovske skladbe s spremljavo orgel na katerem je zmagala Klara Mlakar, študentka kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo. Predsednik Komisije za orgle Škofije Koper, Martin Šuštar, je spregovoril o poteku postavitve orgel, David Tomovski pa je predstavil načrt za inavguracijo, ki je predvidena v zadnjih mesecih leta.

Koprski župnik Dr. Primož Krečič je govoril o vsebini pisma, ki bo v prvem tednu junija poslano gospodinjstvom Mestne Občine Koper, s prošnjo za finančno udeležbo pri izvedbi postavitve orgel ter načrtih za izvedbo donatorske konference, na kateri bodo nagovorjeni gospodarstveniki, gospodarska združenja in fizične osebe, ki so pripravljeni nastopiti kot sponzorji, pokrovitelji ali meceni.

Orgle koprske stolnice so na novinarski konferenci prvič nastopile kot ambasador znamke IFeelSlovenia.

O dogodku so poročali naslednji mediji:

– TV Koper: https://www.facebook.com/watch/?v=306277881109873,

– Radio Capodistria: https://www.rtvslo.si/capodistria/radio-capodistria/notizie/istria/capodistria-l-installazione-del-nuovo-organo-dell-assunta-nella-fase-finale/581689

– Pop TV / 24 ur: https://www.24ur.com/novice/slovenija/nove-orgle-v-stolni-cerkvi-v-kopru.html

– RAI news: https://www.rainews.it/tgr/fjk/video/2021/05/tdd-Nove-orgle-v-koprski-stolnici-0f7c5d90-0642-4f87-8663-8881f9172154.html

– eKoper/Capodistria: https://ekopercapodistria.si/novice/orgle-koprske-stolnice-bodo-prvic-zaigrale-jeseni/

– RTV Slovenija / portal MMC: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/zanimivosti/jeseni-bodo-prvic-zadonele-najvecje-cerkvene-orgle-v-sloveniji/581742

– Primorske novice: https://www.primorske.si/primorska/istra/nove-orgle-bodo-zazvenele-jeseni

– Družina: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/orgle-v-koprski-stolnici-bodo-zadonele-jeseni?Open

– Il Piccolo Balcani: https://ilpiccolo.gelocal.it/trieste/cronaca/2021/05/28/news/capodistria-l-organo-piu-grande-nel-paese-suonera-in-cattedrale-1.40326044

– La voce del popolo: https://lavoce.hr/cronaca/capodistriano/capodistria-duomo-entro-lanno-limponente-organo

– STA: https://www.sta.si/2905112/nove-orgle-bodo-v-koprski-stolnici-zazvenele-jeseni

Dan odprtih vrat

Dne 15. in 16. 8. 2020 med 9. in 10. ter med 11. in 12. uro bo, ob zaključku postavitve nosilne jeklene konstrukcije pevskega kora, možen ogled gradbišča.

V stolnici bo postavljen eksponat orgelskih piščali Orglarske delavnice Maribor, predstavljene spletna stran orgel koprske stolnice, mednarodna donatorska platforma in spletno mesto na družbenem omrežju Facebook.