Donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice

V torek, 21.9. 2021 je v organizaciji Župnije Koper s sodelovanjem Mestne občine Koper in Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje v prostorih Pretorske palače v Kopru potekala donatorska konferenca za postavitev Orgel koprske stolnice, ki so se je udeležili dosedanji donatorji in podporniki.

Projekt so predstavili stolni župnik dr. Primož Krečič, predsednik Komisije za orgle pri Škofiji Koper Martin Šuštar in član projektne skupine David Tomovski. V imenu Mestne občine Koper je o sodelovanju občine spregovorila podžupanja Jasna Softić, v imenu Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje pa je vodja Sektorja za promocijo Slovenije ga. Tanja Glogovčan Belančić predstavila vlogo Orgel koprske stolnice kot promotorja Slovenije.

Ga. Veronika Novak, asistentka veleposlanika Švice za področji gospodarstva in politike ter za komunikacijo s Svetim sedežem je poudarila pomen nove vezi med državama. G. Mišo Frelih, dolgoletni hišni organist Cankarjevega doma in Frančiškanske cerkve Marijinega Vnebovzetja v Ljubljani je orisal potencial instrumenta in povlekel vzporednice s postavitvijo orgel v Cankarjevem domu leta 1982. Številni donatorji so spregovorili o razlogih za podporo.

Član projektne skupine Miran Bordon je ob zaključku donatorske konference predstavil številne možnosti za udeležbo donatorjev, sponzorjev in pokroviteljev ter mecenov tako v finančni udeležbi ob zaključku investicije postavitve povskega kora in orgel kot ob pričetku rabe orgel.

Donatorji lahko projekt podprejo:

  • z uporabo spletne donatorske platforme
  • preko sheme botrstva
  • s pokroviteljstvom koncertov inavguracijskega festivala
  • z donatorstvom za stroške letnega vzdrževanja orgel
  • s podporo dejavnosti organiziranja festivalov, poletnih mojstrskih tečajev, koncertov in tekmovanj
  • s štipendiranjem organistov

Novinarska konferenca, IFeelSlovenia

V sredo, 26. 5. 2021 je potekala novinarska konferenca ob pričetku zaključne faze postavitve Orgel koprske stolnice.

Na konferenci je uvodoma spregovoril Dr. Hans-Peter Fricker, nekdanji predsednik Fundacije Kongresne hiše Zürich. Opisal je ključne dogodke, ki so pripeljali do selitve orgel v Koper. Ambrož Čopi, umetniški vodja festivala Aegis Carminis je predstavil rezultate natečaja za nove zborovske skladbe s spremljavo orgel na katerem je zmagala Klara Mlakar, študentka kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo. Predsednik Komisije za orgle Škofije Koper, Martin Šuštar, je spregovoril o poteku postavitve orgel, David Tomovski pa je predstavil načrt za inavguracijo, ki je predvidena v zadnjih mesecih leta.

Koprski župnik Dr. Primož Krečič je govoril o vsebini pisma, ki bo v prvem tednu junija poslano gospodinjstvom Mestne Občine Koper, s prošnjo za finančno udeležbo pri izvedbi postavitve orgel ter načrtih za izvedbo donatorske konference, na kateri bodo nagovorjeni gospodarstveniki, gospodarska združenja in fizične osebe, ki so pripravljeni nastopiti kot sponzorji, pokrovitelji ali meceni.

Orgle koprske stolnice so na novinarski konferenci prvič nastopile kot ambasador znamke IFeelSlovenia.

O dogodku so poročali naslednji mediji:

– TV Koper: https://www.facebook.com/watch/?v=306277881109873,

– Radio Capodistria: https://www.rtvslo.si/capodistria/radio-capodistria/notizie/istria/capodistria-l-installazione-del-nuovo-organo-dell-assunta-nella-fase-finale/581689

– Pop TV / 24 ur: https://www.24ur.com/novice/slovenija/nove-orgle-v-stolni-cerkvi-v-kopru.html

– RAI news: https://www.rainews.it/tgr/fjk/video/2021/05/tdd-Nove-orgle-v-koprski-stolnici-0f7c5d90-0642-4f87-8663-8881f9172154.html

– eKoper/Capodistria: https://ekopercapodistria.si/novice/orgle-koprske-stolnice-bodo-prvic-zaigrale-jeseni/

– RTV Slovenija / portal MMC: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/zanimivosti/jeseni-bodo-prvic-zadonele-najvecje-cerkvene-orgle-v-sloveniji/581742

– Primorske novice: https://www.primorske.si/primorska/istra/nove-orgle-bodo-zazvenele-jeseni

– Družina: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/orgle-v-koprski-stolnici-bodo-zadonele-jeseni?Open

– Il Piccolo Balcani: https://ilpiccolo.gelocal.it/trieste/cronaca/2021/05/28/news/capodistria-l-organo-piu-grande-nel-paese-suonera-in-cattedrale-1.40326044

– La voce del popolo: https://lavoce.hr/cronaca/capodistriano/capodistria-duomo-entro-lanno-limponente-organo

– STA: https://www.sta.si/2905112/nove-orgle-bodo-v-koprski-stolnici-zazvenele-jeseni

Dan odprtih vrat

Dne 15. in 16. 8. 2020 med 9. in 10. ter med 11. in 12. uro bo, ob zaključku postavitve nosilne jeklene konstrukcije pevskega kora, možen ogled gradbišča.

V stolnici bo postavljen eksponat orgelskih piščali Orglarske delavnice Maribor, predstavljene spletna stran orgel koprske stolnice, mednarodna donatorska platforma in spletno mesto na družbenem omrežju Facebook.